Varkens
Erkende varkensdierenartsen
Bedrijfsbegeleiding
Preventie en bestrijding van dierziekten
Benchmarkwaarden
Lijst diergeneesmiddelen
Positieve lijst IKB
Erkende varkensdierenartsen
Onze praktijk beschikt over erkende varkensdierenartsen.
Bedrijfsbegeleiding
Op alle varkensbedrijven komen we maandelijks langs voor de klinische inspectie die wettelijk verplicht is. De meeste vermeerderingsbedrijven worden vaker bezocht. De hele koppel varkens wordt tijdens deze controle beoordeeld en eventuele adviezen worden overlegd met de varkenshouder. Indien nodig wordt tijdens de bedrijfsbezoeken (verplicht) bloed afgenomen voor onderzoek op ziekte van Aujeszky, blaasjesziekte, Salmonella en varkenspest. Indien er problemen zijn kan ook naar andere ziekteverwekkers worden gekeken.
Preventie en bestrijding van dierziekten
In samenwerking met de gezondheidsdienst voor dieren bestrijden we verschillende dierziekten. Hiervoor werken we met meerdere dierziektebestrijdingsprogramma’s waaronder voor Aujeszky, varkenspest, blaasjesziekte en schurft. Ook als er problemen zijn kan door middel van secties en/of bloedonderzoek naar de oorzaak van de aandoening worden gezocht. In overleg met de varkenshouder wordt dan een plan van aanpak opgesteld. Door onze kennis en ervaring kunnen we vlot tot een diagnose komen, indien nodig zullen we overleggen met specialisten van de gezondheidsdienst voor dieren.
Benchmarkwaarden dierdagdoseringen 2015
Sinds 1 januari 2015 moeten de diergeneesmiddelen voor verschillende diercategorieën gescheiden worden. Vanaf afgelopen januari zijn de bestellijsten daarom aangepast en wordt meer nadruk gelegd op het gescheiden bestellen. Stichting Diergeneesmiddelen Autoriteit (SDA) is verantwoordelijk voor de juiste berekening van de dierdagdosering en stelt ook de benchmarkwaarden vast. Voor het jaar 2015 zijn de waarden opnieuw vastgesteld.
Diergewichten en aantallen Met de controle van de IKB wordt nu bepaald hoeveel varkens in welke diercategorie op het bedrijf aanwezig zijn. Met deze aantallen wordt het totale diergewicht op een bedrijf bepaald. De medicijnleveringen worden door de dierenarts doorgegeven. De gelten worden vanaf 1 januari 2015 vanaf een leeftijd van 7 maanden gerekend tot de dierdagdosering van de zeugen. Opfokvarkens vanaf 75 dagen tot de leeftijd van 7 maanden worden gerekend tot de dierdagdosering van vleesvarkens (zie tabel 1).
Normen Ten opzichte van 2014 zijn de normen voor de zeugen en vleesvarkens niet veel veranderd.
Voor de nieuwe diercategorie speenbiggen zijn de waarden vastgesteld op >22 dierdagdoseringen oranje en >60 dierdagdoseringen in het rood. Dit is weergegeven in tabel 2.Ieder varkensbedrijf kan in 2015 maximaal drie dierdagdoseringen krijgen. Bedrijven in het oranje gebied zijn gewaarschuwd dat het gebruik van antibioticum aandacht verdient, maar verder dwingende maatregelen zijn nog niet noodzakelijk. Bedrijven met een dierdagdosering in het rode gebied moeten actie ondernemen. Deze bedrijven moeten samen met de dierenarts een aanvullend bedrijfsgezondheidsplan maken met daarin de maatregelen om het gebruik van antibioticum te reduceren.
Benchmarkwaarden 2015
Lijst diergeneesmiddelen
De lijst diergeneesmiddelen die wij toepassen kunt u hiernaast binnenkort downloaden. Deze lijst is niet uitputtend en ook niet alle producten hebben we standaard op de plank staan. Deze lijst is bedoeld voor varkenshouders om gemakkelijk en overzichtelijk alle producten op een rij te hebben met daarbij vermeld de voornaamste reden van toepassen en de bijbehorende wachttijden en dosering. Deze lijst is voortdurend aan veranderingen onderhevig, gelieve deze zelf aan te vullen. De praktijk stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele fouten en of wijzigingen.
Positieve lijst IKB
De positieve lijst diergeneesmiddelen voor IKB-varkensbedrijven kunt u hiernaast downloaden. Deze lijst beperkt zich tot antimicrobiële middelen. Op de positieve lijst is per product aangegeven: de werkzame stof, de productnaam, de toedieningsvorm, het registratienummer, de registratiehouder en de wachttermijn IKB in dagen.