Hond


Wijziging bij o.a. aan- of verkoop van honden per 1 november 2021
Wanneer moet ik mijn hond laten vaccineren?
Wormen bij de hond
Is speciale voeding voor pups van grote rassen echt nodig?
Wanneer kan ik mijn hond laten castreren of ‘steriliseren’?
Wat is chippen en moet mijn hond gechipt worden?
Mag ik mijn hond meenemen naar het buitenland?
Ben ik verplicht mijn hond te verzekeren?
Puppybegeleiding

Belangrijke wijzigingen bij o.a. aan- of verkoop van honden per 1 november 2021

Per 1 november 2021 zijn er nieuwe regels van kracht voor iedereen die een hond koopt, verkoopt, adopteerd, overneemt of herplaatst. De hond moet een EU-paspoort hebben, gechipt en geregistreerd zijn bij het RVO. Koop of adopteer je een hond? Vraag dan altijd om een registratiebewijs en een paspoort.

Dit zogenaamde vernieuwde identificatie- en registratiesysteem (I&R) zorgt voor een betere controle op de hondenhandel en is een verplichting. Hierdoor is het direct duidelijk waar de hond vandaan komt en van wie de hond een paspoort en chip kreeg.

De nieuwe regels zijn vooral goed om te weten als u na 1 november 2021:

  •  een nieuwe hond koopt
  •  een hond wilt verkopen/herplaatst/overneemt
  •  een (eenmalig) nestje krijgt
  •  een hond meeneemt/importeert vanuit het buitenland
  •  bedrijfsmatig honden fokt

De nieuwe regels in het kort

Met de nieuwe regels mag een hond alleen verkocht of overgedragen worden als deze:

  • is gechipt
  • is geregistreerd  in één van de daarvoor aangewezen portalen
  • een EU-dierenpaspoort heeft

Ook nieuwe pups en naar Nederland gebrachte honden moeten aan al deze eisen gaan voldoen. Verder gaan de regels voor wie zich moet registreren veranderen. Zo wordt het verplicht dat ook de eerste eigenaar van de hond zich registreert. Dit betekent dat niet alleen fokkers, maar ook mensen die een hond hebben die een nestje krijgt of een hond uit het buitenland halen zich moeten registreren. Dit doet de eigenaar of houder door een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor niet bedrijfsmatig gehouden honden aan te vragen. Dit UBN kunt u hier aanvragen (let op; hier zijn kosten aan verbonden). De bestaande registratieplicht voor bedrijfsmatige houders van huisdieren blijft bestaan.

Wat moet ik doen als ik een nestje pups heb?

Wanneer u een nestje pups fokt, dan moet u een uniek bedrijfsnummer hebben. Dit zogenaamde UBN kunt u hier aanvragen. (Let op, hier zijn kosten aan verbonden) De pups moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en een EU dierenpaspoort hebben. De dierenarts of chipper zorgt voor de chip registratie bij een aangewezen portaal. u als fokker registreert de geboorte van de pup bij een aangewezen portaal. Dit geldt ook voor het chipnummer van de moederteef. De dierenarts zorgt voor de registratie van het EU dierenpaspoort. Heb je al een UBN omdat je bijvoorbeeld ook veehouder bent? In dat geval dien je toch een UBN aan te vragen, omdat dit UBN diersoort afhankelijk is. Zonder UBN kunnen wij pups niet chippen en geen dierenpaspoorten afgeven. Het UBN dient overigens door de dierenarts altijd op correctheid te worden gecontroleerd. Dus zorg dat dit na 1 november geregeld en in orde is.

Waarom is het paspoort en de chip verplicht voor honden?

De paspoort, chip en registratie verplichting voor honden is ingevoerd om zo misstanden in de hondenhandel zo veel mogelijk te voorkomen. Misstanden als pups die onnodig lijden door ziektes of slechte vervoerscondities door verkoop op een te jonge leeftijd, zoals we die zien bij de import uit Oost-Europa. Maar ook de illegale zwerfhonden import uit Zuid-Europa en landen buiten de EU. Om nog maar te zwijgen over de vervalste papieren bij veelal te jong gespeende pups.

Wanneer is het EU dierenpaspoort voor mijn hond verplicht?

Alle honden die vanaf 1 november 2021 naar een nieuwe eigenaar gaan, moeten een EU dierenpaspoort hebben. Ook al gaat die hond nooit de grens over, de verplichting geldt altijd. Dit geldt ook voor alle nieuw geregistreerde honden.

De verplichting van een EU dierenpaspoort geldt ook voor alle eigenaren van een hond die naar het buitenland gaat én bij verkoop of overdracht van een hond aan een nieuw baasje.

Wanneer is het EU dierenpaspoort niet verplicht voor mijn hond?

Wanneer u een hond in uw bezit heeft van voor 1 november 2021 dan is een EU dierenpaspoort niet verplicht. Zodra u deze hond verkoopt, of met hem naar het buitenland gaat, heeft u wel een EU dierenpaspoort nodig.

Wat moet ik doen als ik een hond koop?

Koop nooit een hond zonder paspoort, chip of registratie. Een hond die u koopt (of krijgt) moet dus altijd gechipt zijn én een Europees paspoort hebben. Registreer de door u gekochte hond bij een aangewezen portaal. Alle wijzigingen, zoals adres, vermissing, export of overlijden, geeft u ook door in dit portaal.

Wat moet ik doen als ik een hond uit het buitenland haal?

Wanneer u een hond uit het buitenland haalt, dan moet u een uniek bedrijfsnummer hebben. Dit zogenaamde UBN kunt u hier aanvragen. Dit nummer kunt u dan gebruiken wanneer uw hond gechipt en geregistreerd wordt door de dierenarts. Dit moet binnen 2 weken na aankomst in Nederland gebeuren. De dierenarts registreert de import, chip en het EU dierenpaspoort bij een aangewezen portaal.

Meer weten over chippen, EU dierenpaspoort en de registratie?

U vindt hier meer informatie over de registratie van honden (RVO) en over het chippen en de registratie van honden (LICG).

Vragen? Neem gerust contact met onze assistenten op.

Wanneer moet ik mijn hond laten vaccineren?

Waarschijnlijk heeft uw puppy bij de fokker al een ‘puppy-cocktail’ (minimaal hondenziekte en Parvo) gehad op 6 weken leeftijd. De volgende vaccinatie (Parvo en ziekte van Weil) vindt plaats op de leeftijd van 9 weken. Daarna heeft uw puppy nog een vaccinatie nodig op 12 weken leeftijd: de ‘grote cocktail’ (hondenziekte, Parvo, ziekte van Weil, besmettelijke leverziekte,hondenziekte, eventueel met kennelhoest en rabies).

Vroeger werden deze inentingen bij de hond ieder jaar herhaald. Tegenwoordig weten we dat dit niet nodig is. Vaccinatie is zeer belangrijk en voorkomt vele ziektes, maar tegen de meeste ziektes hoeft niet jaarlijks gevaccineerd te worden.

Wij plannen standaard 10 minuten in voor een vaccinatie bij een hond. Hierdoor kunnen wij onze patiënten beter nakijken en hebben wij meer tijd voor onze klanten. Tijdens dit consult controleren wij standaard de volgende zaken:

  • Bek: Gebitscontrole en mondholte
  • Oren: Oorontsteking komen vaak voor.
  • Hart en longen met de stethoscoop.
  • Navoelen van de buikholte.
  • Controle lymfeklieren

Naast de cocktail vaccinatie, besteden we veel zorg aan vaccinatie op maat.
Indien uw hond een groter risico loopt op kennelhoest, dan is het verstandig uw hond hier extra tegen te beschermen. Dat is wanneer uw hond bijvoorbeeld in een pension moet logeren, een hondenshow gaat bezoeken of met de hondenuitlaatservice meegaat. Sommige van deze instellingen stellen een kennelhoestvaccinatie zelfs verplicht.
Als uw hond veel zwemt en het hele jaar door hiermee een risico loopt op de ziekte van Weil, is het verstandig uw hond elk half jaar te beschermen tegen de ziekte van Weil.
Indien u met uw hond naar het buitenland gaat, is het volgens de wet verplicht dat uw hond gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabies). Uw hond moet wel ouder zijn dan 3 maanden. Deze vaccinatie moet minstens een maand van te voren gegeven worden. Voor sommige landen gelden uitzonderlijke regels en wordt er bijvoorbeeld bloedonderzoek geëist. Zie verder bij de informatie over buitenland.

Wormen bij de hond

Algemeen

Wormen komen zeer vaak voor bij de hond. Met name spoelwormen zien we zeer veel bij de hond. Omdat deze, naast de hond, ook mensen kunnen besmetten is het belangrijk honden vaak te ontwormen.

Welke wormen komen bij honden voor?

De spoelworm of toxacara canis

Deze worm komt veruit het meest voor bij de hond. Met name pups kunnen erg ziek worden van de spoelworm. De klachten zijn diarree en braken. Larfjes van de spoelworm trekken door het lichaam van de hond om uiteindelijk tot een volwassen worm te ontwikkelen in de darm.Volwassen honden hebben meestal geen symptomen maar kunnen wel andere honden en mensen besmetten. Besmetting treedt op via de baarmoeder, moedermelk, wilde (rauwe) dieren en ontlasting van besmette honden.

Haakwormen

Uncinaria komt in Nederland voor. Deze worm geeft vaak weinig klachten.

Lintwormen

Er zijn 3 soorten (Dipylidium, Taenia en Echinococcus). Besmetting gebeurt via vlooien, luizen en rauw vlees. De klachten van lintwormen bij de hond zijn mild tot afwezig. Wel kunnen stukjes lintworm uit de anus kruipen of bij de ontlasting zitten (lijkt op rijstekorreltjes) wat onsmakelijk is.

Zweepwormen

Trichuris Vulpis ofwel de zweepworm geeft vaak typisch dikke darmdiarree. Honden hebben niet altijd klachten. Bij zware infecties kunnen honden wel erger ziek worden. Pups kunnen zelfs overlijden.

Hoe weet ik of mijn hond wormen heeft?

Wat de meeste mensen niet weten is dat de meeste honden geen klachten hebben als ze maar een paar wormen hebben. Volwassen honden hebben in de loop van hun leven ook al weerstand tegen wormen ontwikkeld waardoor ze zelden erge klachten hebben bij een wormbesmetting. Jonge honden zijn gevoeliger voor wormen, en pups helemaal. Wormen kan je soms aantreffen in het braaksel of in de ontlasting. Meestal echter zijn de wormen alleen te ontdekken met ontlastingsonderzoek. De eieren zijn te zien met een microscoop.

Hoe behandel je een hond met wormen?

Omdat de meeste honden die besmet zijn met wormen geen klachten hebben is het advies een hond (preventief) vier maal per jaar te ontwormen. Pups moeten ontwormd worden conform het onderstaand schema. Dit ook omdat de mensen besmet kunnen raken met de spoelworm. Mensen zullen geen volwassen spoelwormen krijgen maar de larfjes van de wormen “trekken” door ons lichaam en nestelen zich in onze spieren. Heel soms komt een larfje in het oog terecht en kan zo blindheid veroorzaken. Niet ieder wormenmiddel pakt alle wormen evengoed aan.Om lintwormen te bestrijden is het middel Praziquantel nodig. Dit middel is meestal alleen bij de dierenarts te verkrijgen.

Ontwormingsschema voor hond en kat

Een puppy moet een aantal keren preventief ontwormd worden. Dat kan al vanaf 2 weken leeftijd. Bij puppy’s spelen meestal alleen spoelwormen een rol; deze hebben een wormcyclus van ongeveer 2 weken. Een voorbeeld schema van ontworming van pups is op 2, 4, 6, 8, 12 en 16 weken leeftijd.

Ook volwassen honden lopen een risico op een wormenbesmetting. Denk maar eens aan het snuffelgedrag van uw hond bij andere honden en op de hondenuitlaatveldjes… Wormen die een rol kunnen spelen zijn: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen hond regelmatig te ontwormen; het beste is 4 x per jaar.

Is speciale voeding voor pups van grote rassen echt nodig?

Ja, pups die op volwassen leeftijd een gewicht van meer dan 20-25 kg zullen bereiken, hebben een andere voersamenstelling nodig dan pups van kleine rassen. Bij ‘grote rassen’ (zoals bijvoorbeeld Labrador Retriever, Golden Retriever, Rottweiler, Berner Sennen) komen gewrichtsproblemen voor die deels erfelijk zijn, maar ook beïnvloed worden door de kwaliteit van de voeding en de snelheid van de groei. Voorbeelden van deze problemen zijn HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie).
De voeding moet daarom voldoen aan een aantal eisen:
• een verlaagd energie gehalte, om overgewicht en een te snelle groei te voorkomen
• een verlaagd calciumgehalte
• voldoende voedingstoffen en vitaminen voor de groei
Daarnaast is het belangrijk dat uw puppy niet te lang achtereen beweegt en zoveel mogelijk aan de lijn wandelt, geen trappen loopt en niet springt. Wel goed zijn rechtlijnige bewegingen (draven naast de fiets) en zwemmen (pas als uw pup volledig gevaccineerd is).

Wilt u weten of uw pup ook in deze categorie thuis hoort en dus ook speciale voeding nodig heeft, belt u dan met onze kliniek en laat u adviseren door onze assistentes.

Wanneer kan ik mijn hond laten castreren of ‘steriliseren’?

Meestal is het niet nodig een reu te castreren. Als uw reu erg dominant is, kan castratie wel verstandig zijn, maar is gedragstherapie zeker een belangrijke factor. Soms moet een reu op oudere leeftijd gecastreerd worden wegens prostaatproblemen.
Voor teven zijn de overwegingen anders. Om op latere leeftijd een aantal ziektes (bijvoorbeeld melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte) voor een groot deel te kunnen voorkomen, is het verstandig uw teef op jonge leeftijd te castreren. Ons advies hierbij is zo’n 2 tot 3 maanden na de 1e loopsheid. Eventueel kan het ook voor de eerste loopsheid.

Wat is chippen en moet mijn hond gechipt worden?

Misschien heeft u er weleens van gehoord? De chip. Een handige manier om uw huisdier een eigen persoonlijke identificatienummer te geven. Hoe trouw en gelukkig onze huisdieren ook zijn, soms lopen ze door afleiding weg of raken ze verdwaald. U zit in de zorgen en de vinder vraagt zich af van wie het dier is. De chip is dan dé uitkomst om dier en baasje weer snel met elkaar te herenigen.

Vanaf 1 april 2013 is het zelfs verplicht uw hond te chippen indien deze na deze datum geboren is. Op die manier wil de regering proberen alle honden te registeren om ongewenste fok activiteiten in kaart te brengen en te voorkomen.

Maar wat houdt die chip nu precies in? Hoe gaat het in zijn werk?

Een chip is een elektronische sensor ter grootte van ongeveer een rijstkorrel. De chip kan gemakkelijk onder de huid ingebracht worden. Uw hond hoeft hier dus niet voor onder narcose. Belangrijk is dat u de gegevens van het dier en uzelf vervolgens koppelt aan de chip. Dit gaat erg gemakkelijk en kan via internet.

Maar wat als u hond dan wegloopt en gevonden wordt door iemand?

Tegenwoordig heeft elk asiel, dierenarts en dierenambulance een chipreader in zijn bezit. Dit is een scanapparaat die langs het dier gehouden kan worden. Deze leest dan het nummer van de chip. Via een database kan aan de hand van het nummer vervolgens de gegevens van de eigenaar opgevraagd worden. Zo kunnen hond of kat en de eigenaar weer snel herenigd worden.

Chip (transponder) hier zeer sterk uitvergroot!
Het aanbrengen van de chip is als een vaccinatie.

Is uw hond nog niet gechipt, en wilt u dat laten doen, belt u dan voor een afspraak.

Mag ik mijn hond meenemen naar het buitenland?

Ja, maar eigenlijk raden we het niet aan. Er zijn een hoop regels waar u rekening mee moet houden en er zitten ook risico’s aan vast.
Neem ruim van te voren contact op met de dierenarts en vertel naar welk land u van plan bent te gaan met uw hond. De regels en risico’s verschillen namelijk per land!
Enkele regels op een rijtje:

  • Vanaf 3 juli 2004 moet uw hond geïdentificeerd zijn door middel van een microchip zodra u de grens overgaat. Soms volstaat een leesbare tatoeage ook.
  • Alle landen stellen een hondsdolheid (=rabiës) vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek, óf binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie (meestal 1 jaar, binnenkort geldt voor sommige vaccins 3 jaar), verplicht. Enkele landen eisen een legalisering door de RVV. Sommige landen eisen een bloedonderzoek dat aantoont dat uw hond inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft. Dit zijn bijvoorbeeld Turkije, Noorwegen, Zweden, Malta en het Verenigd Koninkrijk. In uitzonderingsgevallen stelt een land een quarantaine periode verplicht.
  • Vanaf 3 juli 2004 moet uw hond een nieuw Europees dierenpaspoort bezitten. Er geldt een overgangsregeling tot oktober 2004. Voor sommige landen moet de dierenarts hierin een gezondheidsverklaring tekenen. De gezondheidsverklaring van maximaal 5 dagen oud voor Frankrijk is dus vervallen!
  • In een aantal landen gelden er bepaalde regels over het aangelijnd en gemuilkorfd zijn van bepaalde hondenrassen. Sommige rassen zijn zelfs verboden in Duitsland en Frankrijk!

Enkele risico’s op een rijtje:

  • Teken in Zuid-Europa, kunnen ziektes overbrengen, bijvoorbeeld Babesia, Ehrlichia en de ziekte van Lyme (Borrelia). Het is verstandig uw hond te beschermen tegen teken.
  • Muggen in Zuid-Europa of in de Verenigde Staten kunnen de larfjes van hartworm overbrengen. U kunt uw hond beschermen tegen hartworminfectie.
  • Zandvliegen in Zuid-Europa en in de tropen kunnen de ziekte Leishmania overbrengen. U kunt uw hond voor een deel beschermen tegen zandvliegen.
  • Denk eraan dat een op reis opgelopen ziekte langdurig aanwezig kan zijn, soms moeilijk te genezen is, maar ook maanden tot jaren na de vakantie pas tot uiting kan komen…

Links: ambassade.pagina.nl

Ben ik verplicht mijn hond te verzekeren?

Nee, maar het kan wel. Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen voor ziektenkostenverzekeringen voor huisdieren. Belt u met de assistent voor meer informatie.

Puppybegeleiding

Het is natuurlijk geweldig zo’n vrolijk dartelende pup om u heen, maar vooral de eerste weken en maanden heeft u waarschijnlijk een hoop vragen over o.a. de verzorging en opvoeding van de nieuwkomer. Daarom is het mogelijk om u aan te melden voor puppybegeleiding. Deze gratis puppybegeleiding word gedaan door onze assistentes Kirsten, Encarni, Jacqueline of Nelleke. Samen met u controleren we, doorgaans één keer per maand of alles in orde is en kunnen we tevens uw vragen beantwoorden….

Wat houdt deze gratis puppybegeleiding in?

  • Ons uitgangspunt is dat het ook leuk kan zijn bij de dierenarts. We leren op een speelse manier verschillende handelingen aan zoals oortjes, tandjes, voetjes kijken, hartje luisteren etc. Op deze manier proberen we puppy’s te leren dat het niet eng is om bij ons komen en vinden ze het leuk op tafel.
  • We houden de groei in de gaten, vooral bij grote hondenrassen is het belangrijk dat ze niet te snel groeien.
  • U krijgt een mapje mee met de groeicurve van uw pup en alle informatie die we bespreken.
  • We nemen ruim de tijd zodat we rustig alle onderwerpen kunnen bespreken en uw vragen kunnen beantwoorden.

Heeft u interesse in deze gratis begeleiding, neem dan contact op met de praktijk.